Zingkwartier

De Stichting ZingKwartier is opgericht om zangonderwijs op de basisschool mogelijk te maken. Kinderen krijgen tweemaal per week gedurende 20 minuten in de schoolklas zangles door een geschoolde muziekonderwijzer(es). Al zingenderwijs worden de kinderen muziekbasisprincipes geleerd alsmede een breed internationaal liedrepertoire.

Zangles op de basisschool

Tijdens het ZingKwartier blijft de basisschool docent in de klas. De leerlingen leren naast ritme-oefeningen ook stem-, en gehoorstraining en bovenal vele liederen kennen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de Ward methode. 

Aan het eind van het schooljaar worden de geleerde liederen tijdens een concert ten gehore gebracht voor familie en geïnteresseerden. Dan wordt ook voor anderen zichtbaar wat ZingKwartier mogelijk maakt!

ZingKwartier wordt in alle klassen van de basisschool gegeven, er zijn geen benodigdheden behalve de kinderstemmen!

Aan het einde van het schooljaar volgt er een concert

Geïnspireerd door het succes van SingPause in Dusseldorf wordt dit nu in de regio Arnhem – Nijmegen uitgerold.

De Ward methode

Hoewel in het verleden de Ward-methode door de basisschool-docent zelf gegeven werd, is dat waarschijnlijk ook de reden waarom het in de eind van jaren 80 na een initieel enorme populariteit in Nederland langzaam verdwenen is. De zangmethode vraagt specifieke scholing en natuurlijk affiniteit met muziek, wat helaas niet voor elke basisschool-docent is weggelegd ondanks een wil dit te doen.

Het doorslaand recente succes van de Ward-methode in Düsseldorf, waar in een periode van de afgelopen 10 jaar van 4 naar 69 basisscholen is gegaan en inmiddels ruim 14.000 leerlingen les hebben gehad is het feit dat de lessen door een professioneel opgeleide zangdocent gegeven wordt, geschoold in de Ward-methode. Dit essentiële element zal ook in dit project worden toegepast: Zangdocenten geschoold aan het conservatorium zullen na een intensieve training in Düsseldorf of Keulen in de Ward-methode les gaan geven.

Zingkwartier wordt mede mogelijk gemaakt door onze sponsoren

Stichting ZingKwartier heeft ANBI status !