De zangdocenten

Ellen Pieterse

Met ruim 15 jaar ervaring in het onderwijzen van zangtechniek aan enthousiaste (amateur) zangers, kan ik me geen leven zonder lesgeven voorstellen. Het geven van zangles is voor mij synoniem met mensen laten groeien tot hun volle potentieel als artiesten en als personen. Dat levert een boeiende interactie op tijdens de lessen die ik niet meer zou willen missen.

Ellen Pieterse is een veelzijdige zangeres die zich na haar conservatorium opleiding klassieke zang heeft geschoold en ontwikkeld tot een all-round performer die zich als een vis in het water voelt in muziektheatervoorstellingen. Het vormt voor haar een uitdaging om in één programma zowel klassieke alsook lichte muziek te combineren.

Daarnaast is Ellen een veelgevraagd zangpedagoog. Een belangrijk deel van haar studenten vindt een plaats op de conservatoria in Nederland of heeft inmiddels een (vocale) studie afgerond. Zij is docent ‘techniek lichte muziek’ van de afdeling Muziek Theater van het ArtEZ conservatorium in Arnhem en als gastdocent verbonden aan het ArtEZ conservatorium in Zwolle.

Diane Hidding

Docent Zang met ruime ervaring op basisscholen, kinderkoren, muziektheaterprojecten op PO (diverse eindmusicals) en MO (grote musicals op Candea College, GREASE, We will rock you, Jesus Christ Superstar) 4 jaar kinderkoor bij Liemerse Muziekschool en Theater Zang klas in Duiven en Apeldoorn (Markant)

Mijn droom is om iedereen muziek te laten ervaren of beleven! Een onvergetelijk gevoel overhouden aan een les, concert of eindmusical.

Lizzy Ossevoort

Lizzy is professioneel zangeres, docente, pianist en componist. Al jaren is ze actief als performer en heeft ze verschillende mooie muzikale momenten mogen meemaken, o.a. The Voice Of Holland (2013), 1ste prijs bij het Conservatorium Jazz Talent Award, Prinses Christina Concours en het Nederlands Vocalisten Jazz Concours.

In 2016 is Lizzy afgestudeerd aan het ArtEZ conservatorium in Arnhem. En eind mei heeft ze haar diploma behaald van de Master Jazz aan The Manhattan School of Music in New York.

Tevens heeft Lizzy jaren gewerkt als zangdocente voor de Telekids Musical School en geeft ze zanglessen aan zowel kinderen, jongeren als volwassenen.

‘Lesgeven aan kinderen is het liefste wat ik doe. Het enthousiasme, de openheid en de energie geven me zoveel inspiratie. Kids zijn enorm leergierig en dankbaar voor alles wat je ze aanreikt. Ik kijk er erg naar uit om deel te nemen aan dit mooie concept!’

Leander Schoormans

Leander is in 2021 afgestudeerd aan de Academie voor Muziekeducatie in Tilburg, waar hij zich tijdens de studieloopbaan op de Kathedrale Koorschool te Utrecht geïnteresseerd in de Kodály-methode raakte. In 2023 heeft hij de Master of Music in het Kodály-onderwijs afgesloten met het onderzoek “The History of Do-Re-Mi: Two centuries of teaching musical literacy in The Netherlands” waarin hij de ontwikkeling van het aanleren van het notenschrift op Nederlandse basisscholen tussen 1800 en nu heeft beschreven. Verder is hij als muziekdocent actief bij het Haags Matrozenkoor en is dirigent van vier koren.

“Goed leren zingen op jonge leeftijd verrijkt niet alleen maar het vermogen om het zingen op zichzelf te ontwikkelen, maar verrijkt heel erg de beleving waarop je muziek in de breedste zin des woords ervaart. Als je goed met je eigen stem kunt reproduceren wat je hoort, is dat extreem waardevol in het ervaren en begrijpen van de muzikale componenten in de rest van je leven. De Ward-methode helpt daar enorm bij omdat alle muzikale componenten als een prachtige synthese bij elkaar komen.”

Nikki Vos

Al van jongs af aan stond Nikki graag in de spotlight en maakte zij vooral met haar stem veel muziek. Na het volgen van een dans opleiding besloot zij het conservatorium van ArtEZ (richting muziektheater) een kans te geven waar ook ritme en percussie een plek in haar repertoire vond. In juni 2018 studeerde zij af en begon zij met musical lessen geven bij o.a. De Vloer in Arnhem. Ook verzorgt zij regelmatig dans en percussie workshops via de Klankenkaravaan. Sinds 2021 Geeft Nikki ook percussie workshops voor RitmeWorkshop.nl

“Kinderen zijn de meest eerlijke leeftijdsgroep die je les kunt geven, als zij iets niet leuk vinden, laten ze dat gelijk weten. Echter zijn ze ook de meeste dankbare groep, juist omdat ze nog zoveel kunnen leren. Kinderen lesgeven in welke richting dan ook is wat ik het liefste doe”

Paula Vos

In 2003 ben ik afgestudeerd aan het Rotterdams Conservatorium, richting Docent Muziek met hoofdvak Zang en ik heb vervolgens als muziekdocent op verschillende middelbare scholen gewerkt. In 2007 startte ik Zangschool Pure Voice en gedurende de afgelopen dertien jaar heb ik met ontzettend veel plezier en voldoening honderden kinderen, jongeren en ouderen zangles gegeven. Daarnaast werk ik sinds 3 jaar op verschillende basisscholen als externe muziekleerkracht. Tijdens deze muzieklessen geef ik ook zanglessen, iets wat de kinderen erg leuk vinden. Om mijzelf te blijven ontwikkelen volg ik regelmatig trainingen, opleidingen en workshops op het gebied van zang en muziek.

“Ik vind het geweldig als iemand ontdekt hoe mooi zijn of haar eigen stem is en wat je er allemaal mee kunt doen. Dat is waarom is zo graag zangles geef! Ik zie hoe mensen genieten van hun eigen geluid, meer zelfvertrouwen krijgen en ik zie ze groeien! Of ik nu één op één zangles geef, voor een koor met kinderen of jonge meiden sta of met volwassenen tijdens een workshop aan de slag ga… iedere keer weer sta ik versteld van het enorme plezier wat het samen zingen met zich meebrengt.

Hannelore Wagemakers-van Setten

Na een carrière als docent en vertaler Engels is Hannelore Wagemakers afgestudeerd als docent klassieke zang aan de Schumann Akademie. In haar eigen zangpraktijk Vocalissima heeft ze sindsdien veel ervaring opgebouwd in zangles geven aan zowel kinderen als volwassenen. Daarnaast heeft ze zich extra verdiept in de pedagogiek van taalverwerving en leren musiceren en geeft ze Algemene Onderwijsleer aan studenten van de Schumann Akademie.

Miriam Westgeest

Vanaf haar jeugd neemt muziek een belangrijke plaats in Miriams leven in. Ze zong in verschillende koren, speelde viool en zat op ballet. Niet zo verwonderlijk dus dat ze na haar gymnasium koos voor een muziekopleiding. In 1986 behaalde zij haar diploma schoolmuziek aan het Hilversums Conservatorium. Daarna studeerde zij koordirectie bij Martin Kamminga en in 1988 behaalde ze het praktijkdiploma koordirectie. Als dirigent volgde zij verschillende masterclasses. Zij studeerde zang bij onder andere Herman Woltman en Annet Andriesen. Nog steeds is Miriam regelmatig als sopraansoliste te horen. Haar repertoire is zeer divers. Na jaren ervaring in het basisonderwijs als leerkracht en schoolleider, werkt Miriam nu voornamelijk als dirigent, muziekdocent en vakcoach voor jong en oud. Miriam dirigeert verschillende ensembles en werkt mee aan projecten door het land heen. De ensembles zijn zeer verschillend qua grootte, leeftijd en niveau. Zo zal in 2021 Miriam de algehele muzikale leiding hebben bij de Mattheuspassie in de hertaling van Jan Rot in Utrecht. “Ik zorg ervoor dat de muziek tot leven komt bij jong en oud. Een muzikale ervaring moet mogelijk zijn voor iedereen, op elk niveau.”

Ben je zangdocent en heb je interesse in Zingkwartier?

Stuur een mail naar bestuur@zingkwartier.info